top of page

Jak ulehčit Vašemu dítěti začátek školní docházky?


Možná máte před sebou také první školní den Vašeho dítěte a možná také máte obavy, jak to Vaše dítko zvládne. Bohužel, v Česku je školní docházka povinná a pro mnoho dětí znamená začátek školní docházky stres i přesto, že se jinak do školy těší. Pro celou rodinu je to takový malý přechodový rituál k větší samostatnosti dítěte a menší míře kontroly rodiče nad dítětem. První školní dny a týdny bývají radostné a tesklivé zároveň. Emoce se dostávají na povrch u dětí i rodičů a někdy prostě nevíme, jaká by vlastně byla ta vhodná reakce na chování dítěte. Tyto tipy Vám i dítěti mohou pomoct začátky společně zvládnout:


Mindset: zvládneme to všichni spolu

Před prvním školním dnem je skvělé, když dítě cítí, že začátek školní docházky je společná výzva, kterou zvládáte spolu - celá rodina. Co tím přesně myslím? Mluvte o změnách, které nastanou v životě celé rodiny, nikoliv jen dítěte. Jak se změní Váš den, když dítě začne chodit do školy? Jak se změní den sourozenců? Co nového budete společně s dítětem dělat? Na co už nebudete mít tolik času? Jak probíhá školní den? Co nového se bude učit paní učitelka? O tom všem můžete mluvit třeba před spaním nebo ve společných chvílích odpočinku.


Sebelaskavost: čas a prostor pro emoce všech přítomných

Adaptace na školu je významným obdobím v životě dítěte. Je to velký krok k samostatnosti pro dítě a zároveň velká ztráta kontroly nad dítětem pro rodiče. Dejte sobě i dětem čas vše zpracovat. Jak na to? Pokud máte možnost dítě v prvním měsíci školy vyzvedávat z družiny dříve a trávit čas společně, udělejte to. Stejně tak odložte začátek docházky do kroužků, pokud to jde. Děti možná budou v tomto období citlivější než běžně, je tedy fajn, když jsme fit i my rodiče. Dostatek spánku a odložení zátěžových nebo změnových situací je jistě na místě. Pokud Vaše dítě pohltí vztek, smutek nebo stesk, doporučuji empatické naslouchání, obejmutí a ujištění, že své dítě milujete, i když je teď v nové situaci. Laskavost k sobě i dítěti je zde opravdu potřebná a dokáže uvolnit napětí, které se v dítěti nebo ve Vás nahromadí při řešení prvních situací (např. plnění domácích úkolů, příprava vhodných pomůcek na další školní den, pravidelné ranní vstávání atd.), které škola nově do Vašeho vztahu

s dětmi přináší.

Vyprávění o tom, jaké to bylo, když jste vy chodili do školy

Zkuste v dobrém zavzpomínat na školu. Těžké? Snad ne. Děti milují vyprávění a rády naslouchají. Zkuste popsat Váš běžný školní den do všech detailů a upozorněte na to, co je dnes jiné než dřív. Vyvarujte se negativního hodnocení a zaměřte se na chvíle, kdy jste se i Vy jako děti cítily ve škole dobře .


Společná ranní rutina

Dětem se lépe odchází z domova poté, co jste společně vstávali, zvládli hygienu a oblékání. Dělejte tyto věci společně, kdy vy pečujete o sebe a dítě také o sebe. Odpadá zde situace, kdy vy dítě nutíte do oblékání a čekáte, než s nechutí svůj úkol zvládne. Ve dvou se to prostě lépe táhne a dítě vnímá, že není na začátku dne samo.


Seznámení s cestou do školy a ranní rituál

Pokud máte ještě čas, projděte spolu s dítětem alespoň jednou cestu do školy před prvním školním dnem. Zároveň můžete na cestě zavést nějaký drobný zajímavý rituál, který děláte společně -

např. překonávání nějaké části cesty zajímavým způsobem (skákání, běh), složení obrázku z kamínků (po cestě odpoledne zpět se můžete podívat, zda tam obrázek ještě je) nebo speciální způsob rozloučení před školou.


Učitelka je také jen člověk

Pokud máte možnost se před začátkem školního roku seznámit s třídní učitelkou, je to úžasné. Před prvním školním dnem můžete dítěti připomenout, jaká je, co má ráda, co ji baví a také to, že je jen člověk, který má dobré a špatné vlastnosti a také někdy lepší a horší dny. Pokud tuto možnost nemáte, můžete si s dítětem povídat o tom, jaká by paní učitelka mohla být a pak během září postupně reflektovat, v čem jste měli pravdu a v čem ne.

Ať se stane cokoliv, jsem tu pro Tebe.

V přechodových obdobích, kterým adaptace na školu určitě je, dětem pomáhá vědomí, že jste jim nablízku. Tím, že zůstanete pro dítě emocionálně i fyzicky dostupná, v průběhu adaptace, vysíláte dítěti zprávu, že se může i po dobu pobytu ve škole cítit bezpečně a že jej neopouštíte. Pokud máte možnost zůstat v prvních týdnech na home office nebo zkrátit svou pracovní dobu, a dítěti sdělíte, že tu pro něj jste, i když není přímo s Vámi, výrazně tak posílíte jeho pocit bezpečí.

Ze srdce si přeji, aby Vaše dítě prožilo září v bezpečném a láskyplném prostředí jak ve škole, tak doma. O své zážitky s prvním školním dnem se můžete podělit ve skupině Studijní poradna zdarma. Rádi Vám zde také s více než tisícovkou rodičů dáme podporu na nelehké cestě školní docházkou s dětmi.


S přáním poklidného začátku školního roku se loučí,


Šárka


65 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page