top of page

Nově v domácím vzdělávání! Co promyslet na začátku školního roku?

Domácí vzdělávání přezkušuji desátým rokem a za tu dobu mohu říct, že v domácím vzdělávání má každá rodina svůj unikátní způsob životního a vzdělávacího stylu. Domškolácké začátky jsou většinou spojené s hledáním vlastního stylu a zkoušením různých způsobů organizace času. V konzultacích vždy rodičům říkám, že k prvnímu školnímu roku v domácím vzdělávání je dobré přistupovat jako k experimentu, kdy testujeme, co nám v životě a vzdělávání funguje a co ne. A je fajn být myšlenkově nastavená na to, že vše se může měnit podle vašich potřeb. Určitě doporučuji do začátků být otevřený všem možnostem organizace- od unschoolingu po systematické učení. Mám totiž zkušenost, že výsledná podoba života homeschoolerů je velmi ovlivněna osobností dětí.

Níže sdílím 9 témat k zamyšlení, které pomáhají rodičům v konzultacích si ujasnit, jak si své domácí vzdělávání představují a jak ho chtějí pojmout.



1. Chcete se vůbec cíleně a systematicky učit?


Učení je přirozený celoživotní proces, který se z valné většiny děje i mimo školu. Pro většinu rodičů v domácím vzdělávání je tedy velkou otázkou, zda své dítě k učení systematicky motivovat. Večer před spaním si zavřete oči a představte si, jakým způsobem chcete, aby vaše dítě získávalo nové dovednosti a znalosti? Co vidíte ve své fantazii? V Jakém prostředí se dítě pohybuje, kdo je okolo něj? Co děláte Vy? Vaše celková vize se otiskne do toho, kam dáváte ve všední den nejvíce energie. Zeptejte se také svého dítěte, co ho nejvíce baví, a zkuste alespoň první měsíc v domácím vzdělávání trávit činnostmi, o kterých jste snila, a činnostmi, které Vaše dítě chce dělat. Na požadavky kmenové školy se zatím nedívejte. Berte to jako takové osvobozující období, kdy na konci měsíce společně vyhodnotíte, které aspekty svobodného života si chcete ponechat i do budoucna a co jste naopak postrádali a chcete do svých dnů přidat. Tomuto procesu se říká deschooling a trvá déle než měsíc, ale zásadní v tomto procesu je dopřávat si svobodu v rozhodování o tom, co budete společně s dětmi dělat. Pro zajímavost uvedu i data: v roce 2021 jsem si dělala (marketingový) průzkum, v němž odpovědělo 360 rodičů domškoláků na různé otázky ohledně domácí výuky. Velká většina domškoláků (69 %) kombinuje volné učení z prostředí (diskuze, nahodilé aktivity v domácím a venkovním prostředí) se systematickou prací v pracovních listech, aplikacích nebo učebnicích v některých předmětech. Menší část rodin se věnuje čistě unschoolingu (23 %), kde příležitosti k učení nejsou cíleně generovány nebo nastaveny rodiči, ale učení se děje prostřednictvím života a okolního prostředí. Velmi malé procento rodin se učí systematicky “dle osnov” všechny předměty několikrát týdně (7,5 %). Úplně nejmenší část rodičů má soukromého domácího učitele nebo online vzdělávání vícekrát za týden (0,5 %). Je pravděpodobné, že jedna z těchto variant vyjde z deschoolingového měsíce i Vám.


2. Jaké jsou klíčové dovednosti a znalosti pro Vás osobně?


Poté, co si měsíc vyzkoušíte žít svobodně bez školy, zkuste se zamyslet nad tím, co byste vy osobně chtěla, aby Vaše dítě dovedlo / znalo v deseti letech (4. třída). U rodičů často bodují tyto kompetence: matematická a čtenářská gramotnost, digitální gramotnost, anglický jazyk. Ať Vám z přemýšlení vyjde cokoliv, opět se pokuste alespoň další dva měsíce soustředit na tyto oblasti a najít způsob, kterým se jim Vy osobně s dítětem věnujete. Ve facebookové skupině Studijní poradna zdarma brzy zveřejním videonávod, jak výše uvedené oblasti rozvíjet v domácím prostředí přirozenou formou.


3. Co po Vás chce kmenová škola?


Po prvním měsíci se můžete podívat na to, co po Vás vlastně chce kmenová škola. Zjistíte to ve školním vzdělávacím programu. Školním vzdělávacím programem se nenechte vyděsit. V programu je uvedené vše, co by dítě mělo znát a umět, pokud by mělo na vysvědčení samé jedničky. Je pouze na Vás, zda si text vyložíte doslovně a své dítě táhnete k těm nejlepším výsledkům ve všech oblastech anebo zda švp zůstane inspirací na papíře, a celkový horší prospěch Vám nevadí. Mohu Vás ujistit, že dva měsíce systematičtějšího učení doma stačí k přezkoušení i ve školách, které jsou přísné a testují děti ze znalostí. Domácí vzdělávání je oproti školní docházce velmi efektivní, protože dítě může pracovat svým tempem.


4. Jak budete zachycovat výstupy vzdělávání do portfolia?


Na tuhle otázku si odpovězte ideálně hned teď. Ušetříte si mnoho starostí. Školy vidí učení jako strukturovaný proces s jasným cílem a výsledkem, a tyto výsledky (výstupy) chce vidět i od Vás v portfoliu. Výstupy mohou mít různé podoby: výrobky, práce v sešitech a učebnicích, fotografie činností, videa a prezentace činností a výletů. Čím svobodnější vzdělávání chcete, tím důležitější je zachycování života ve fotografiích a videích. Takovému portfoliu se říká elektronické a já osobně s ním pracuji při přezkoušení raději, než s papírovými výstupy. Portfolio můžete řadit buď chronologicky po měsících v roce anebo po předmětech.


5. Máte reálné vzdělávací cíle a kdo Vám s nimi pomůže?


V domácím vzdělávání opravdu platí, že méně je více. Neváhejte si ze vzdělávacích témat vybrat pro začátek jen jedno až dvě z každého předmětu a zbytek nechte volně životu. Uvidíte, že bez stresu a spěchání hladce splníte skoro všechny školou požadované kompetence. Pokud “jedete unschooling”, nezapomeňte dostatečně fotit to, jak žijete. Pokud Vás děsí, že nebudete dokonalými učitelkami nebo rodiči svých dětí, protože některé věci neumíte, neváhejte si dopřát podporu doučovatelů, jiných rodičů, kteří mají děti v domácím vzdělávání, seberozvojových kurzů nebo docházku do komunitní školy. Domácí vzdělávání by mělo bavit i Vás a je fajn se cítit dostatečně kompetentní v tom, co děláte, a ostatní aktivity delegovat. Zároveň je zde vždy možnost přejít k unschoolingu, pokud by Vám systematičtější práce doma nesedla, nebo naopak z unschoolingu vystoupit, pokud trpíte velkou nejistotou o celkovém prospívání dítěte. Způsob, jak se vzděláváte jde průběžně měnit a přizpůsobovat.


6. Představa o čase na celé pololetí.


Čas v domácím vzdělávání neplyne rovnoměrně. Některé týdny máte Vy i děti na společné aktivity více času, jindy méně. V září je skvělé udělat si rámcovou představu o dovolených, naplánovaných větších akcích nebo povinnostech, které mohou ovlivnit míru společného času v celém pololetí. Též existují období, kdy jste více doma a více venku, a některým tématům se proto věnujete více nebo naopak méně. Velmi doporučuji rozdělit si klíčová vzdělávací témata na venkovní a vnitřní a učení přizpůsobit běžnému chodu rodiny, nikoliv běžný život přizpůsobovat učení. Příklad: jedete na prodloužený víkend na chatu a má být hezky - pravděpodobně upozadíte jinak pravidelný nácvik psaní a raději se budete věnovat poznávání podzimní fauny a flory, předčítání a hraní deskových her. Když je Váš domškolák nemocný a musí trávit čas doma, je vhodná doba za začátky psaní, protože čas doma utíká pomalu. Mít rámcovou představu na každý měsíc o tom, co se bude v rodině dít a nechtít po sobě nebo dětech zázraky v nevhodnou dobu na nevhodném místě, je samostatná domškolácká dovednost, za kterou by měli dostávat rodiče zvláštní ocenění. Moc Vám držím palce, aby se toto dařilo a učení se stalo přirozenou součástí vašeho života, ať má jakoukoliv podobu. :)


7. Představa o organizaci jednoho týdne.


Skoro polovina rodičů, se kterými jsem v kontaktu, plánují svůj život z týdne na týden podle aktuálního rozpoložení všech členů rodiny. Vždy v na konci týdne se sejdou i s dětmi a naplánují další týden společně. Tento model používám pro svou rodinu i já a mohu jej vřele doporučit. Samozřejmě, že máme v každém týdnu pravidelné aktivity, ale jsme ochotni plán přizpůsobit aktuální situaci, když je to potřeba.


8. Jak budete sbírat inspiraci?


S vlastními dětmi se mi moc osvědčilo průběžně sbírat inspiraci k činnostem a aktivitám. Zavedla jsem si elektronický “inspirovník”, do kterého si zapisuji nápady na aktivity a výlety. Také doporučuji zapisovat to, o co Váš domškolák projevil zájem. Když nevím, jak bychom mohli vyplnit společný čas s dětmi, v inspirovníku vždy něco najdu.


9. Kdo je Vaším vzorem a udržujete nadhled ve světě sociálních médií?


Je možné, že některé dny Vám bude připadat, že se Vám domškoláctví nedaří tak, jak byste chtěli. Zejména v porovnání s jinými rodinami, které o sobě dávají vědět na sociálních sítích, se můžete cítit poněkud méněcenná. Mohu Vás ujistit, že i ikony domácího vzdělávání a unschoolingu mají své dobré a špatné dny, kdy se jim zas až tak nedaří držet vytyčený směr. Jen to na sociálních sítích není vidět. Pokud tedy někoho takového sledujete, mějte na paměti, že také někdy začínal - tak jako Vy - a že to, co nyní vidíte na sociálních sítích, je jen výsek reality vhodný pro budování osobní domškolácké značky.


Srdečně Vás tímto zvu do skupiny Studijní poradna zdarma, kde o domácím vzdělávání hovoříme autenticky bez tlaku na budování osobního domškoláckého brandu. A pokud potřebujete i emocionální podporu, neváhejte si u mě objednat konzultaci.


Krásné domškolácké dny Vám přeje,


Šárka


379 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page